Ögonlaserbehandling: En ljus framtid för ditt synfält

17 april 2023
Julia Zsiga

Ögonlaserbehandling är en effektiv och säker metod för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism. I denna artikel går vi igenom de vanligaste ögonlasermetoderna, för- och nackdelar, samt vad du kan förvänta dig före och efter en ögonlaseroperation.

Vanliga ögonlasermetoder

Det finns flera olika metoder för ögonlaserbehandling, men de två vanligaste och mest utbredda är LASIK och PRK. Båda metoderna innebär att man använder en laser för att omforma hornhinnan och därmed korrigera synfelet. LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) innebär att en tunn skiva av hornhinnan lyfts, varefter lasern bearbetar det undre lagret av hornhinnan för att korrigera synfelet. Skivan återläggs sedan och fungerar som ett naturligt förband under läkningsprocessen. PRK (Photorefractive Keratectomy) är en äldre metod än LASIK och innebär att lasern bearbetar hornhinnans yttre lager direkt. PRK har en längre återhämtningsperiod än LASIK, men kan vara ett bättre alternativ för personer med tunna hornhinnor.

image

För- och nackdelar med ögonlaserbehandling

Det finns flera fördelar med ögonlaserbehandling, inklusive: Hög framgångsgrad: De flesta patienter uppnår 20/20 syn eller bättre efter behandlingen. Snabbt resultat: Många patienter upplever förbättrad syn redan dagen efter operationen. Permanent förändring: Behandlingen ger en permanent korrigering av synfelet, även om synen kan fortsätta förändras med åldern. Inga glasögon eller linser: Många patienter kan sluta använda glasögon eller kontaktlinser efter behandlingen. Det finns även några nackdelar: Risk för komplikationer: Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risk för komplikationer, såsom infektioner, ögonsmärta eller synförändringar. Återhämtningstid: Återhämtningsperioden kan variera beroende på vilken metod som används och individens läkningsprocess. Inte alla kan genomgå behandlingen: Personer med vissa medicinska tillstånd eller mycket tunna hornhinnor kanske inte är lämpliga kandidater för ögonlaserbehandling.

Före och efter ögonlaseroperationen

Inför ögonlaseroperationen genomgår patienten en grundlig ögonundersökning för att bestämma om de är en lämplig kandidat för behandlingen och vilken metod som är bäst. Patienten får också information om vad som förväntas före, under och efter operationen.

Fler nyheter