Aminosyror för en stark och frisk kropp

12 juni 2020
jonas olsson

Människokroppen är en komplex konstruktion i vilken det pågår många olika processer dag som natt. Du ska till exempel bygga värme, muskler, hormoner, signalsubstanser och enzymer.

Det är ett ständigt aktivt maskineri och maten du äter avgör hur bra din kropp kan arbeta. Aminosyror är ofta med i dessa processer. Kroppen kan själv bygga en del aminosyror, men det finns även så kallade essentiella aminosyror som måste tillföras via kosten. Om du inte får i dig de essentiella aminosyrorna kommer din kropp stå utan byggmaterial och kan inte fungera som den ska.

 

Mat med aminosyror

Protein byggs av aminosyror. De essentiella aminosyrorna hittar du alltså i animalier som kött, fisk, fågel, ägg och skaldjur. De finns även i växtriket för dig som vill äta mindre animalier, men för att du ska få i dig dem behöver du skaffa kunskap om vilka växter du behöver kombinera för att få i dig alla aminosyror under en dag. Oavsett om du äter animalier eller inte så är det viktigt att äta mycket grönsaker, då de hjälper till att hålla tarmen frisk och underlättar ditt näringsupptag. En blandkost är alltså det enklaste sättet att få i sig allt kroppen behöver.

 

 

Kosttillskott kan behövas

Om du tränar mycket så behöver du ett större intag av aminosyror eftersom dina muskler kräver det för att bygga upp sig. Du gör också av med mer näringsämnen när du stressar, oroar dig eller är sjuk, och då behöver du vara extra noggrann med kosten. Om du är osäker på om du får i dig alla aminosyror via kosten så kan du komplettera med ett tillskott. Det finns både som pulver och tabletter och kan heta till exempel Amino, Aminosyror eller EAA, som är en förkortning för essentiella aminosyror. Ta tillskottet på tom mage så kan kroppen tillgodogöra sig dem på bästa sätt.

Fler nyheter