Bli den snabbaste att lösa Rubiks kub

20 maj 2020
Cecilia Olsson

Rubiks kub är en av världens mest köpta leksaker och har utmanat sina användare sedan Ernő Rubik uppfann den på 1970-talet. Den har sedan dess har den kommit i flera olika varianter och utformningar som fortsätter att utmana människor världen över. När man ska lösa en Rubiks kub så utgår man från en så kallad algoritm (en instruktion för hur man steg för steg löser en matematisk eller logisk uppgift). I det här fallet är algoritmen en serie av rotationer som man gör med tärningen för att lösa en viss situation, den består av fyra till nio drag.

När man lärt sig lösa kuben kan man fortsätta att utmana sig själv genom att försöka lösa den med minsta möjliga antal drag. Det lägsta antalet drag som man kan lösa en Rubiks kub med ska enligt uträkningar ligga på tjugo stycken. Man kan även ta tid på hur snabbt man kan lösa kuben, vill man att det ska gå extra fort så kan man köpa en så kallad Speedcube. De har rundade hörn så att man kan ”gena” i vridningarna och de är dessutom inte lika hårt åtdragna som de klassiska kuberna vilket gör att de går lättare att vrida. Den snabbaste tiden någon lyckats lösa en Speedcube per dags dato är 3,47 sekunder. Köp Rubiks cube timer här och se om det kan vara ett nytt rekord på gång. 

Vill man utmana sig själv ytterligare så kan man försöka lösa kuben med förbundna ögon, med bara en hand eller genom att vrida med fötterna istället för med händerna. Så det tar aldrig riktigt slut på möjligheter att utmana sig själv med en Rubiks kub. 

Hos MasterCubeStore.se hittar man Europas största utbud av Rubiks kub till bästa priserna online. Förutom det breda sortimentet av IQ-utmaningar så hittar man även massor av tillbehör som kan komma till användning när man använder eller behöver vårda sin kub. 

Fler nyheter