Hållbara klar fönster 

28 juli 2021
patrick pettersson

För den som är ute efter att sänka sina energikostnader kan ett fönsterbyte vara en bra idé. Särskilt om man har fönster från sjuttio- eller åttiotalet av dåligt virke, eller om man har fönster som består av aluminium rätt igenom. Aluminium är visserligen underhållsfritt men det isolerar inte alls och lämpar sig bara som yttre beklädnad för träfönster.

Ett fönsterbyte innebär ofta en större investering, men med rätt fönster höjer man också värdet på fastigheten. Har man dessutom dåliga fönster som läcker värme tjänar man ganska snabbt in kostnaden genom lägre energiförbrukning. Eftersom fönster är lite som husets ögon är det viktigt att man också väljer fönster som går bra ihop med husets arkitektur. Nu för tiden är det inga problem att få tag i nytillverkade fönster med en gammaldags profil, vilket innebär att det finns bra fönster som passar både äldre och moderna fastigheter.

Fönster anpassade efter nordiskt klimat

När man väljer nya fönster finns det ofta flera olika parametrar som man måste ta hänsyn till som utseende, kvalitet och u-värde. Ju lägre u-värde desto bättre kan fönstret stå emot kyla och behålla värmen inomhus. Men ett välisolerat fönster skyddar även mot solens strålar och störande oljud utifrån. Priset spelar naturligtvis roll i val av fönster. Därför kan det vara bra att vända sig till ett par olika fönstertillverkare för att jämföra priser och utbud.

Underhållsfria träfönster klädda med aluminium

För att fönstren ska ge den energibesparande vinst som man hoppas på är det viktigt att man väljer fönster anpassade efter nordiskt klimat som exempelvis klar fönster. För den som vill ha minimalt fönsterunderhåll kan träfönster som är klädda med aluminium på utsidan vara en bra lösning. Aluminium går att få i vilken färg som helst vilket gör att det inte syns och gör även att fönstren passar fint ihop med fasaden. 

 

Fler nyheter