Hitta stallplats åt din häst

14 augusti 2019
Matilda Olsson
image

Innan man uppfyller sin stora dröm om att skaffa en alldeles egen häst är det några praktiska problem som måste lösas först. Även om hästen i det närmaste har samma status som hundar och katter, så är den inget husdjur som kan bo hemma hos oss utan har helt andra behovs. En häst måste ha tillgång till både stallplats och en hage med stora ytor att röra sig på. Hur stor box en häst behöver beror på hur stor den är, men en tumregel är att hästen ska kunna ligga ner utan problem eller kunna sträcka upp huvudet utan att slå i taket.

Detta är saker man behöver ta hänsyn till om man har en egen gård och möjlighet till att bygga eget stall. Då tillkommer förstås också att man sköter allting själv med allt vad det innebär, att köpa in foder, släppa in och ut ur hagen varje morgon, mocka och mycket mer. Man måste även se till att ha minst två hästar då hästar är flockdjur som inte kan vara ensamma utan behöver ha sällskap av en kompis.

Att ha hästen hemma är en lösning som är få förunnad då det ofta kräver att man bor långt ute på landet. Men även om man istället bor i till exempel centrala Stockholm så finns fortfarande möjligheten att ha häst, om man hyr in den på en ridskola i Stockholm. Där kan man ofta få mer hjälp med hästen och på vissa ställen ingår det in och utsläpp ur hagen, fodring av hästen samt att man ofta kan köpa till mer service om det krävs.

Dessutom blir man mindre låst eftersom det alltid finns någon där som kan se till att ens häst mår bra och den får dessutom andra hästkompisar att umgås med. Man får också möjligheten att ta ridlektioner och andra stallkamrater att rida tillsammans med.

Fler nyheter