Las Vegas-känsla i Göteborg med neonskyltar

27 juli 2021
william eriksson

Man behöver knappast befinna sig i Las Vegas för att vara omringad av skyltar med neonljus. Även om det i huvudsak är Las Vegas man förknippar med just neon. Populärkulturen hjälper inte minst till för att bidra till den associationen. 

“Viva Las Vegas with your neon flashing’”, sjöng till exempel Elvis Presley. Martin Stenmarck var inte sämre med textraden “In the neon lights you will be a star” när han med låten Las Vegas segrade i Melodifestivalen. 

Om du på stan får se massor av neonskyltar omkring dig skulle du dock lika gärna kunna befinna dig i Göteborg. Neonskyltar i Göteborg kanske inte får dig att känna dig som att du är i Las Vegas, men de fyller ändå en bra funktion. De syns nämligen väldigt bra i mörker. Ingen kan missa en blinkande neonskylt på Avenyn en fredag kväll. De bidrar dessutom till en slags kontinental feststämning. Ingenting symboliserar nattliv som en neonskylt i kvällsmörker. 

 

 

Fångar din uppmärksamhet

Likt hur zombierna i “Land of the Dead” stirrar på fyrverkerierna i skyn fastnar vanliga människors blickar lika lätt på neonljus. Människor är inte bättre än myggor som dras till lysrör om natten. Vi attraheras precis lika enkelt av en vacker neonskylt som med sitt blinkande och starka ljus fångar all vår uppmärksamhet.  

Utan att ha någon som helst evidens för påstående borde man ändå rimligtvis kunna anta att det är större chans att man går in på en bar med en neonskylt, än en bar utan. Helt enkelt därför att en människas uppmärksamhet kommer att fästas på skylten.  

Neonskyltar är starkt förknippade med nattklubbar, barer och till och med strippklubbar. Men det är inte en rättvis bild av neonskyltar. Idag syns de lika bra hos frisören, i glasskiosken eller i spelbutiken. Två saker har de dock gemensamt. De påminner om Las Vegas, och de fångar vår uppmärksamhet.

Fler nyheter