PH-lampans formgivare

24 mars 2020
patrick pettersson
PH-lampans formgivare

PH-lampan är en av de mest kända lamporna, döpt efter sin upphovsman Poul Henningsen. Poul Henningsen experimenterade länge för att hitta den optimala storleken och det rätta avståndet mellan lamellerna i PH-lampan. Poul Henningsen, 1894-1967, var en dansk arkitekt som främst arbetade med lampor och belysning. Han kom i kontakt med företaget Louis  Poulsen 1924, och de började att producera och saluföra hans lampor. Henningsen formgav även möbler men var också författare och kritiker. Han var en stark röst i den danska kulturdebatten. Han tog aldrig sin arkitektexamen och var mera av en uppfinnare, och han ägnade sig också åt måleri.

 

PH-lampans utformning noga utprovad

PH-lampan i olika utföranden är nog en av de mest kända modellerna formgivna av Poul Henningsen. PH-lampan finns i flera varianter och storlekar. Det finns bordsmodeller, golvmodeller och taklampor. Det låg mycket tankearbete och utprovningar bakom skärmarnas eller lamellernas placering. Henningsens syfte var att ljuset skulle spridas  optimalt utan att blända. Varje skärm är noga anpassad till de andra för maximal effekt. Den första PH-lampan kom i produktion 1925. Lampan vann guldmedalj vid utställningen för modern och industriell design det året.

 

 

Kända modeller av lampor

Vid sidan av PH-lampan så är ”Kotten” en annan välkänd modell av Henningsen och kom 1958. Den är också uppbyggd av lameller i klotform och har ett omisskännligt utseende som påminner om en kotte eller en kronärtskocka.  Kotten och även PH-lampan har varit klassiker länge, vilket medfört att det också finns en mängd reproduktioner och kopior. Det är Louis Poulsen i Danmark som har licens att tillverka originalet. I de allra flesta fall finns det en  märkning att titta efter om man köper en PH-lampa eller Kotten på auktion. Henningsens lampor är ett bra köp med tanke på att de bibehåller ett värde på andrahandsmarknaden. Riktigt dyra blir de äldsta modellerna som inte längre finns i produktion.

Fler nyheter