Snygg och modern med en flat cap

30 mars 2021
william eriksson

För dig som vill var lite mer välklädd än med en keps så kan du välja en flat cap från exempelvis https://high5shop.se/collections/flat-caps . Den historiska platta kepsen användes en gång i tiden av bönder och arbetare när de ville klä sig med stil, eller bara skydda sig mot väder och vind. Med tiden tog sig den platta kepsen längre och längre upp i samhällets grupperingar och har numera blivit ett slags huvudbonad som kan användas av alla. Även om de ofta hamnar på en skult som tillhör någon av de högre samhällsklasserna, vid jakter och liknande.  

En huvudbonad för alla

Flat cap är en huvudbonad som finns i en stor variation av modeller, material och färger. Det finns modeller som enbart är som en plattare keps, och de som har fått tygstycken som är till för att värma öronen. Med en flat cap i ett kraftigare tyg går det att hålla värmen, även de kallare dagarna vintertid. 

Historiskt sett gick det att hitta denna typ av huvudbonad med öronlappar vid sportutövande under vintertid, så som skridskor och skidor. Och även om hjälm är att föredra vid just dessa tillfällen idag, så är huvudbonaden ett bra komplement före och efter aktiviteten.

Kommer och går

Även om modet kommer och går, och mycket återvänder med tiden, så sker det alltid lite modifieringar för att plagg ska kännas nya. Så är det även när det gäller flat cap, som idag återfinns i nya material och nya skärningar. 

Det finns även de modeller som klassificeras som flat cap även om de inte har så mycket liknelser med de ursprungliga modellerna eller materialen. Gällande stilen så finns det ingen egentlig regel att gå efter när det gäller dessa platta kepsar. De går att använda i en passande färg och stil, eller som ett riktigt utropstecken. 

Fler nyheter