Snygga tryckknappar på läder

29 juni 2021
jonas olsson

Behöver du tryckknappar till en skinnväst, läderjacka eller en läderrem? Kanske är du pysslig och tillverkar egna lädersaker, och då är det bra att ha både verktyg och tillbehör. Eller också behövs det en extra tryckknapp i din favoritväst i mocka.

Det är enkelt att sätta fast en snygg tryckknapp i ett skinnmaterial, men man behöver en håltång, knappverktyg och något att slå med. En vanlig hammare går bra, men en trähammare är allra bäst för den är mer skonsam, och är du osäker kan du se en instruktionsfilm på Youtube. Tveka inte, utan ge dig på att montera en tryckknapp. 

 

Håltång med olika inställningar

Först börjar du med att göra ett hål i lädret där tryckknappen ska sitta. För att göra det behöver du en håltång, där du kan ställa in olika hålstorlekar. Du kanske vill ha ett hål på tre mm, och då snurrar du fram det alternativet.

Du vill ha ett lite mindre hål i skinnbiten där baksidan av knappen ska fästas. Sedan använder du knappverktyg för att sätta tryckknappens olika delar på plats. Är du van pysslare, har du säkert gjort detta många gånger och har verktygen, men annars kan du titta på en monteringsanvisning eller en videoinstruktion.

 

Tryckknapparna sätter stilen

Så till det viktigaste, riktigt snygga och stilfulla tryckknappar. De är oftast rena och enkla i modellen, så det som skiljer är färgen och storleken. Du köper enkelt dina tryckknappar från en välsorterad specialaffär på nätet, där det finns både knappverktyg och ett stort sortiment av inspirerande tillbehör.

Du kanske vill ha svarta, guldfärgade eller silverfärgade tryckknappar, eller en mer patinerad och bronsfärgad. Ska du till exempel göra en väska, har du en läderrem som du fäster med tryckknappar i en färg som passar till väskans skinn. Du kan då komplettera med D-ringar som du fäster axelremmen i på vardera sidan.

Fler nyheter