Tänt va det här!

26 september 2019
patrick pettersson
image

Efter en lång och spännande biljakt börjar äntligen vår hjälte närma sig att fånga boven, som nu är instängd i ett grustag. Plötsligt rusar boven fram till en mackapär med handtag som är ansluten med en kabel till ett paket dynamit. Boven trycker ner handtaget och en kraftig explosion skickar stora stenblock ut över vår hjälte som kastar sig i säkerhet bakom sin bil. Man kryper längre upp i soffhörnet med en säker kudde i famnen och tackar för att det bara är en film och att man inte är i närheten av den kraftiga explosionen.

 

 

Snabbt, enkelt, säkert

 

Men nej, man kan ta det lugnt, så ser bara sprängning ut på film. Nutidens bergsprängning är betydligt mer kontrollerat. Tjocka sprängmattor läggs ovanpå det som ska sprängas och sprängämnet som nyttjas är inte av den kraften att stora klippblock okontrollerat slungas iväg genom luften. Tur är ju det för det finns många tillfällen när man behöver göra hål i berg trots att det finns bebyggelse i närheten. Till exempel vid installation av bergvärme eller nybyggnation av hus. Det finns också en mängd olika sätt att arbeta med berg. Allt är inte bergsprängning utan det finns även bergspräckning och bergförstärkning, för att bara nämna ett par.

 

Bergspräckning

 

Vad är då bergspräckning? Jo, det är ett sätt att göra hål i berg utan att alltid använda dynamit eller dylikt. Vill man till exempel utföra bergspräckning i Stockholm så finns företag som istället använder stora maskiner. En slags rejält kraftig metall-pik eller så kallat superwedge, fästs på en grävmaskin och förs ner i ett borrhål. Vibrationerna från superwedgen gör så att berget delar sig stilla och helt ofarligt för omgivningen. Det blir inte heller någon påverkan på närområdet, som sprängmedel riskerar, så det är ett på alla sätt mycket bra sätt att göra hål i berg.

Fler nyheter