Tillgänglig konst med billiga sd-kort

20 november 2020
Mikael Barani

Det gäller att ta tillfället i akt i dessa trista tider och vara kreativ. För det finns inte något som är lika givande som att skapa något, med sina egna händer forma något som alldeles nyss inte fanns där. 

På många sätt är det nästan som magi. Att man först får en idé som man sedan förverkligar i den fysiska världen. Något abstrakt blir till något fast.

Med kameran, eller telefonen, i högsta hugg

Ibland känns det som om redskapen som vi använder till detta också är magiska. För vem här vet hur det går till när du riktar en kamera mot ett motiv, trycker på slutarknappen och plötsligt finns det en bild på ditt sd-kort. På mindre än en sekund har du fångat verkligheten som den ser ut ur ditt perspektiv. 

Om du inte jobbar med långa slutartider och mörker förstås. Då tar det oftast längre tid än en sekund att fånga den där bilden.

Det fina med den tekniska utvecklingen är att den har gjort fotografiskt skapande så tillgänglig för oss alla. Inte bara biliga sd-kort på Batteri Online, utan även själva kamerorna. Speciellt eftersom många av oss, kanske de flesta, numera fotograferar med våra telefoner. 

Det är helt enkelt väldigt smidigt att vara kreativ.

Kanske ställer det samtidigt högre krav på oss att verkligen fånga något unikt, eller att utveckla en unik stil. För ju billigare en teknik blir, desto fler blir vi som sagt som kan använda oss av den vilket i sin tur leder till att det blir svårare att nå fram. Om ens mål nu är att faktiskt synas.

För somliga av oss så räcker det med att vi delar med oss av våra verk med våra närmast sörjande. Det fungerar mer som en dagbok där vi egentligen inte är ute efter att få mer bekräftelse än den som vår omedelbara omgivning ger.

Fler nyheter