Unna dig en trevlig helg på hotell i Gävle

09 september 2020
jonas olsson

Det finns alltid en anledning att besöka nya platser. Samtidigt är det inte fel att återvända till städer du gillade förr heller. Kanske är du ett Brynäs-fan som längtar tillbaka till Gavlerinken som hockeyarenan hette förr. 

Eller så har det blivit dags att ta ungarna till Furuviksparken? Ta en titt på utbudet av hotell i Gävle för att hitta en prisvärd lösning på bra adress. Stan ligger ungefär mitt emellan Stockholm och Sundsvall. Gör ett besök på väg norr- eller söderut. 

Museer och bra mat

Gävleborna gillar god mat och dryck. Du hittar ett bra utbud av restauranger både i centrum och utanför stadskärnan. Eller ska du kanske ta med några vänner och smaka av den välkända whiskyn i Mackmyra? På Länsmuseet finner du en stor konstsamling och många spännande arkeologiska fynd. 

Gillar du fysisk aktivitet är utbudet nära nog gränslöst, med skidbackar, äventyrsbad, klätterväggar och gokart. Självklart spelar det roll om du åker med kompisar eller med familjen vad du väljer att utforska. Mer om var du kan bo och vad som finns att göra här. 

 

Stad med anor

Gefle som är det gamla namnet, omnämns redan 1413. Platsen hade en hamn och den viktiga stapelrätten. Det betydde att man fritt kunde både importera och exportera varor. I alla fall fram till att rättigheterna togs bort i mitten av 1600-talet. Detta eftersom handelsmännen och borgarna i Stockholm ville ha ensamrätt på handel med utlandet. 

Under senare år har det funnits ett regemente, som numera är campus för Högskolan. De gamla gasklockorna används som konsertlokal och för utställningar. Precis som i många andra städer har det brunnit vid flera tillfällen. Många kvarter med träbebyggelse är därför borta idag. En uppmärksammad eldsvåda var den som förstörde slottet som är från 1500-talet. Det som står där idag är en enklare version av det ursprungliga.

Fler nyheter