Utforska din hälsa och våga prova på sockerfri mörk choklad

28 januari 2022
Mikael Barani

editorial

Det här med hälsa är en väldigt unik upplevelse. Visst finns det sanningar som är applicerbara på oss alla, vi är trots allt människor allihopa men det finns även individuella nyanser som man måste ta i beaktning.
I varje fall om man verkligen vill se till att man mår så bra som man faktiskt kan må.

Din hälsa – en resa

Vi har alla olika genetiska förutsättningar som styr våra kroppar och hur vi hanterar olika mikro- och makronutrienter. Det går liksom inte att säga att ”Det här fungerade bra för mig så det gör det för dig också.” utan att man först testar och ser vad som händer.
Samtidigt handlar mycket av allmänna, alltså statliga, kostråd om att måla med en så bred pensel som möjligt.

Visst du till exempel att måttet RDI – Rekommenderat Dagligt Intag – är värden som man vet inte är skadliga. Det handlar alltså inte om att dessa värden maximerar din hälsa, utan man vet att håller man sig inom RDI så tar man inte skada.
Vill man själv utforska vad ens optimala nivåer ett en viss nutrient är får man helt enkelt ta regelbundna blodprov och styra sina doser av varje tillskott därefter.

mörk choklad utan socker

Sedan finns företeelser som candida – en svamp som lever på socker och kan orsaka alla möjliga problem i kroppen: från huvudvärk till eksem. 
Att köra en sockerfri månad kan därför vara värt att prova om man har diffusa symptom. Kanske kan man med tiden lägga till med mörk choklad utan socker och se om det fungerar bättre.

Hälsa är som sagt en resa och det är bara vi själva som kan ta ansvar för att faktiskt ge oss av på denna resa.
Det kan tyckas trist, kanske till och med orättvist att det inte är så enkelt som att följa statliga rekommendationer men detta är tyvärr sanningen för den som vill ta sig själv till nästa nivå.
Faktum är att det med tiden kan bli en enormt givande och spännande upplevelse.

Fler nyheter