Värmepumpar är en bra investering

11 augusti 2019
Lily Hansen
image

Värmepumpar har kommit för att stanna. När det kommer till att välja vilket uppvärmningssystem som passar just ditt hus så finns det många faktorer som spelar in. Givetvis är det geografiska läget viktigt men idag finns det värmepumpar som klarar många minusgrader. Den utvecklingen har lett till att fler kan nyttja värmepumpar. Det finns många pumpar såsom NIBE och de flesta företag som säljer värmepumpar hjälper till med installationer. Så om du funderar på ett effektivt värmesystem är en värmepump ett mycket bra alternativ. Tänk på att luftvärmepumpar går utmärkt att kombinera med andra uppvärmningssystem.

 

Värmepumpar och solceller gifter sig bra

Solceller är på frammarsch vilket inte är så konstigt. Solcellerna fångar upp solenergi och omvandlar den till ström. Strömmen kan du använda i hemmet och då även för att driva en luftvärmepump. När du kombinerar solceller och en värmepump får du en klimatneutral uppvärmning. Dessutom tjänar du snabbt in investeringen då du även kan sälja överskottet av den solenergi som dina solceller producerar. Idag har priserna på både solceller och värmepumpar sjunkit och du får mycket för pengarna. Dessutom kan du nyttja ROT-avdraget för att installera dem.

 

Het sommar och svala luftvärmepumpar

De flesta luftvärmepumpar idag fungerar också för att kyla luften. Det blir allt varmare och därmed blir det allt mer uppskattat att kunna kyla hemmet. Du behöver inte skaffa en separat AC utan titta istället efter en luftvärmepump som kan kyla. När du behöver svalka dig så skiner solen för det mesta och då är det riktigt bra att ha kombinationen solceller och luftvärmepump! Det du behöver tänka på är att förbereda luftvärmepumpen för kylning. Det gör du genom att avfukta luftvärmepumpen innan du sätter igång kylan, sänk temperaturen långsamt och ställ luftriktaren horisontellt när du ska kyla. Var observant på om det börjar droppa vatten. Sist men inte minst, njut av svalkan.

Fler nyheter