Vi associerar dofter med annat

11 november 2019
jonas olsson
Vi associerar dofter med annat

Parfym har i hundratals år fungerat som ett sätt att lukta gott på. Det finns ofta i form av vätska, men kan användas i krämer eller salvor. Den gemensamma nämnaren är däremot att de finns för att ge väldoft. Många använder samma doft år efter år och har en viss parfym som sin ”signaturdoft”. Dofter och lukter blir direkt personliga och kan skapa många minnen och associationer till en viss person eller händelse, eller en period i ens liv.

 

 

Olika prisklasser

 

Det finns olika halter av parfym i det vi i vardagsmun kallar rätt och slätt för ”parfym”. Det finns Eau de parfum som har den starkaste koncentrationen av parfymextrakt, följt av eau de toilette och eau de Cologne. Av den här anledningen är Eau de parfum, förkortat EdP, lite dyrare än de andra alternativen. Det ger däremot en mer intensiv doft som håller längre. Eau de Toilette är också en vanlig variant och den förkortas EdT. Många kända modehus har även parfymkollektioner, exempelvis Dior, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent, Armani och Tom Ford. Är man intresserad av någon av dessa dofter eller andra kända märken finns det hundratals alternativ att välja mellan på www.sephora.se.

 

Parfym för alla

 

Det finns många olika varianter av parfym. Damparfym och herrparfym för de som vill ha en mer distinkt doftskillnad, men även unisex för den som vill ha något mitt emellan. De kvinnliga parfymerna är oftast mer blommiga och fruktiga i sin doft, medan herrparfymerna är mer sportiga och träiga. Dessa stereotyper stämmer dock inte alltid då det finns inslag av mycket olika dofter i en och samma parfym, och vad man själv anser lukta gott är det man bör välja. Alla gillar olika, och exempelvis märket Byredo har gjort sig kända för att nästan enbart skapa unisexparfymer, även om det finns några undantag.

Fler nyheter