Tandhygienist i Odenplan – ett steg mot bättre munhälsa

25 april 2022
Lily Hansen

editorial

Borstade du tänderna som vanligt idag på morgonen? Bra, för det är ett viktigt steg på vägen mot att ha en bra och grundläggande munhälsa. Sedan barnsben har man fått lära sig att borsta tänderna i två minuter varje morgon och varje kväll. Går man på årliga kontroller brukar tandläkaren, vid varje kontroll, fråga om man borstar tänderna.

Att gå på kontroller varje år är också nästa steg mot en bra oral hälsa. På så vis får man gjort en liten check varje år så att tänderna mår bra. Skulle det uppstå något problem hinner man ofta åtgärda det innan det blir ett stort och omfattande arbete. Vad många dock inte tänker på är att man faktiskt inte alltid behöver gå till tandläkaren för den årliga kontrollen.

 

Tandhygienist

 

Tandhygienister arbetar i förebyggande syfte

En Tandhygienist i Odenplan fixar också den årliga kontrollen av tänderna. Tandhygienisterna utvärderar och har koll på tänderna, och arbetar i förebyggande syfte. Skulle tandhygienisten hitta ett problem så bokar de en tid för dig hos tandläkaren. Tycker man det är obehagligt att gå till tandläkaren kan det kännas bättre att gå till en tandhygienist. Det känns mindre stressfyllt att gå till tandhygienisten.

Att påstå att det är som en spabehandling att gå till tandhygienisten är dock att överdriva. Det är få personer som faktiskt tycker att det är skönt att skrapa bort tandsten och plack. Efteråt är det däremot skönt att låta tungan sväva över den blanka emaljen på tänderna.

Tar man hand om sina tänder och ser till att den orala hälsan är bra, så mår resten av kroppen också bra. Många har idag insett att tandhälsa är något man ofta ärver från sina föräldrar. Att ha dåliga tänder är inte alltid för att man aldrig borstar sina tänder, utan det kan också vara en ärftlig gen.

Fler nyheter